25 години от щурма на Парламента

И протестите, довели до падането на кабинета „Виденов“

25 години се навършват от щурма на Парламента и масовите протести, срещу управлението на БСП, довели до падането на правителството на Жан Виденов.

На 10 януари 1997 г. действащият министър-председател Жан Виденов събира правителството си на извънредно заседание, за да да вземе мерки срещу безредиците. Напрежението ескалира и пред Народното събрание се събира огромна тълпа, която започва да става неконтролируема. аст от нея нахлува в сградата. Опитът на полицията да я спре се оказва неуспешен. Депутатите са евакуирани, а по-късно, в ранните часове на нощта, полицията отблъсква протестиращите.

На фона на нестихващите протести, новоизбраният президент Петър Стоянов отказва да приеме съставянето на нов кабинет на БСП… В крайна сметка, на 12 февруари 1997 г. той назначава служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски…

Снимка: dnevnik.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук