23 БУЛКИ В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ, Д-Р НАКОВ – ДАРИТЕЛ НА ГОДИНАТА

контакти

23 булчински рокли бяха представени в Нощта на музеите в Димитровград. Те са принадлежали на булки от миналия век – от 1900 г. до 2000 г. Роклите носеха млади момичета от няколко училища в Димитровград. Някои от тях бяха сложили роклите на своите майки, други пък бяха вече минали под венчилото и за тях това бе припомняне на незабравим празник. Под аплодисментите на публиката те направиха запомнящо се дефиле.

Вечерта в музея преминава под надслов: „Каква невеста си била ти, мамо”. Някои от сватбените рокли димитровградчанки дариха на Историческия музей, други пък са предоставени за Нощта на музеите. Организаторите продължават кампанията по набирането на сватбени рокли, като за празника на Димитровград – 2 септември, се предвижда изложба с тях.

Историческият музей ще остане отворен поне до полунощ като част от кампанията за европейската нощ на музеите. Над 3000 институции в Европа отварят врати тази вечер за посетители. Отворени в Димитровград бяха също така Дом-музей „Пеньо Пенев” и Художествена галерия „Петко Чурчулиев”, където се прожектираха филми от фонда.

За шеста поредна година в Димитровград се провежда подобно събитие, като през тази се дадоха две награди – за дарител и за най-активен посетител. За дарител на годината бе избран временният управител на МБАЛ „Света Екатерина” д-р Здравко Наков. Той получи наградата за открита наскоро в сервизно помещение на болницата уникална книга с национално значение, която вече е част от фонда на музея. Става дума за почетна книга на Димитровски комунистически младежки съюз /ДКМС/. Приза за най-активен посетител отиде при директора на ОУ „Пенчо Славейков” Снежана Ангелова. Над 500 деца, водени от нея, са посетили музея през годината като участници в изложби и други събития.

В настоящото издание на Нощта на музеите бе заложено на концертна програма, изпълнена от децата на Димитровград. Те освен че пяха, свиреха и танцуваха, творяха в импровизирано ателие. Празникът откриха народният представител Владимир Митрушев, заместник-кметът на Община Димитровград Светослав Стойков и директорът на Историческия музей Елена Георгиева. Почерпка и дарове съпровождаха участниците и гостите.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук