22 700 загиват по европейските пътища всяка година

В ход е поредна акция на Пътна полиция, насочена към безопасността на пешеходците и пътниците

Около 22 700 души умират по пътищата на Европейския съюз всяка година, като около 120 000 биват сериозно ранени. Това е отбелязано в резолюцията за пътната безопасност на ЕС, приета в сряда с 615 гласа „за“, 24 гласа „против“ и 48 въздържали се.

Напредъкът в намаляването на смъртността е в застой през последните години, а ЕС не успя да постигне самоналожената цел за намаляване наполовина броя на смъртните случаи по пътищата между 2010 и 2020 г. (броят на тези случаи е спаднал с 36%), отбелязват от пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

Според последни данни, най-безопасните пътища остават тези на Швеция (18 случая с фатален край на милион жители), докато Румъния (85 на милион) отчете най-високата смъртност за 2020 г. Смъртността за България възлиза на 67 фатални случая на милион жители през 2020 г., а средната смъртност за ЕС е 42 случая на милион жители.

Превишената скорост е ключов фактор в около 30% от катастрофите с фатален край, отбелязват евродепутатите. Те призовават Комисията да предложи начини за прилагане на безопасни ограничения на скоростта – като налагане на максимална скорост от 30 км/ч в населени райони и такива с голям брой велосипедисти и пешеходци. За да насърчат допълнително безопасното движение по пътищата, те настояват също за нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние, подчертавайки, че именно алкохолът е намесен в около 25% от всички фатални случаи.

Членовете на ЕП искат повече инвестиции в инфраструктура, която да допринесе за безопасността по пътищата, като основният фокус е върху зони с най-висок брой произшествия. Те призовават държавите членки да създадат фондове за пътна безопасност, които да пренасочват сумите, получени от глобите по пътищата, към проекти за безопасност на движението.

Същевременно, в България започна поредна специализирана операция на Пътна полиция, насочена към безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства, която ще продължи до 11 октомври.

Контролиращите екипи ще бъдат разполагани в районите на детски градини, училища, детски площадки, паркове и градини, спортни зали, стадиони и други обекти, посещавани от деца, както и на местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия и рискови участъци.

Ще се следи за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите. Специално внимание ще се обръща на ползваните от страна на пътниците обезопасителни системи, както и на обезопасяването при превозването на деца. Освен това екипите ще контролират спазването на скоростните режими, недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и наркотични вещества.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук