200 000 са имениците на всенародния празник Никулден

Близо 200 000 са имениците на днешния Никулден, сред които Николай, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др.

Празникът е всенароден и се чества на 6 декември и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често шаран, приготвен по различни начини. Наздраве на всички!

Никулден е един от най-важните православни празници, посветен на Николай Мирликийски Чудотворец – един от най-обичаните и популярни светци.

Свети Николай се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В българската православна традиция светецът се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата, смятан за господар на целия подводен свят.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук