2 200 В ХАСКОВО С ПИК-КОД ОТ НАП

контакти

[quote]КОМБИНАЦИЯТА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ВСЕКИ САМ ДА СЛЕДИ ДАНЪЧНО-ИСИГУРИТЕЛНАТА СИ СМЕТКА[/quote]

Почти 2 200 граждани на Хасково вече имат персонален идентификационен код /ПИК/ от Националната агенция за приходите, съобщават от офиса в областния център.

Издаването на ПИК беше въведено от НАП в началото на миналата година, като първоначално възможностите, които той предоставяше на едно лице се свеждаха до: проверка дали е регистриран трудовия му договор, върху какъв доход го осигурява работодателят му и дали същият прави редовно и в срок вноски за Допълнително задължително пенсионно осигуряване /ДЗПО/.

В края на 2012 година стана възможно с ПИК клиентите на НАП да „виждат” индивидуалните си данъчно-осигурителни сметки и така да имат информация за данъците и осигуровките, които дължат. Това бе направено заради въвеждането на единната сметка, по която вече се плащат всички задължения към бюджета и съгласно която средствата се разпределят според датата на тяхното възникване.

Персоналният идентификационен код /ПИК/ се издава безплатно в офисите на НАП по постоянен адрес. Необходимо е само да се подаде заявление за ползване на електронни услуги чрез ПИК, след което системата автоматично генерира уникален 12 цифров код, който се издава на лицето в момента.

От офиса на НАП в Хасково препоръчват на клиентите си да следят данъчно-осигурителните си сметки и при възникнали въпроси или неуточнени суми да търсят служителите на администрацията. За тази цел, в офиса вече функционира обособено гише за спешно съдействие. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук