1980 ИСКАТ МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ И ЛИТЕРАТУРА, ДОПУСКАТ 1832

1980 човека са подали заявка през февруари за участие в провежданата днес матура по български език и литература за област Хасково. От тях допуснати са 1832. На матурата обаче днес са се явили 1771. Това обясни Христина Боева, началник на отдел Инспектиране и организационно-методическа дейност към Регионалния инспекторат по образованието /РИО/.

Боева обясни, че 61 човека от имащите право не са се явили поради различни причини. Недопуснати са 148 от заявилите, заради слаби оценки или невзети изпити. На матурата по български език и литература се явяват не само завършващи през тази година, а и такива, които не са направили това от предни години. В петък ще се проведе още една матура по избираем предмет. Междувременно, днес се провежда външно оценяване по български език и литература и за учениците от 7 клас.

1893 ученици завършват средно образование в област Хасково през настоящата учебна година. Абитуриентите в Димитровград са около 300. Желаещите да кандидатстват във висши учебни заведения трябва задължително да имат оценка от матура. В противен случай те получават удостоверение за завършено средно образование, което може да им послужи за работа. Явяването на матура може да става не само в годината на завършване, но и през всяка следваща. При слаба оценка, се дава възможност за неограничен брой поправки. Ако обаче оценката е различна от двойката, тогава тя е окончателна, коментира началникът на отдел „Хуманитарни дейности, международно сътрудничество и програми“ в Община Димитровград – Антоанета Шаркова.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук