1977 ДИМИТРОВЦИ ИМЕНИЦИ НА ДИМИТРОВДЕН В ДИМИТРОВГРАД

контакти

На Димитровден имен ден в община Димитровград имат 1977 човека, носещи името Димитър. Общият брой на именниците пък е 2343, сочи справката.

Димитровден е народен и православен празник, отбелязван на 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски. Той е роден през 3 век в Солун, а баща му е тогавашния градоначалник. След смъртта му император Максимиан Херкуп възлага този пост на Димитър. Като управител на града, той открито изповядва и слави християнакста вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, където преди да го осъдят, войници го убиват с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а солунчани започват да го почитат като покровител на града. Така става от няколко години и в Димитровград, представяйки Свети Димитър като духовен покровител на града.

Според народните представи, от Димитровден започва зимата. Народната поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър – зима”. Легендата представя двамата светии като братя близнаци. Като предвестник на зимата и студа, светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници. Димитровден е приет също като празник на строителя.

На 26 октомври именици са Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Димка, Дима, Димчо, Димитричка, Драган, Димана, Митко, Митка, Мита, Митрана. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук