19 ФИЛМА НА „ЗАЩИТЕНИ СВЕТОВЕ“ В РАЙНОВО

контакти

19 късометражни филма ще бъдат показани на фестивала за алтернативно киноЗащитени светове“ в Райново. Това е трето издание, като първото беше през 2010 г. През миналата година нямаше проява. Тогава в Русе се проведе световен форум за некомерсиалното кино, проведен под егидата на световната организация „Уника“. Това разказа секретарят на райновското читалище „Марица“ Митко Желязков, което е основен организатор. Той допълни, че 19 са допуснатите ленти, но може бройката да бъде увеличена до началото на фестивала. Участват автори от Димитровград, Хасково, Симеоновград, Шумен, Русе, София, Велико Търново и др. Другите организатори са община Димитровград, Исторически музей, федерация „Алтернативно кино“, „Зелени Балкани“.

Конкурсната програма на„Защитени светове“ започва на 8 юни /събота/, от 17 часа, в Райново. Прожекциите ще се осъществяват в Информационния център на читалището. Награждаването е предвидено след 21 часа. Средствата за провеждането на фестивала са осигурени по проекти от Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, към Министерство на културата, и дарителски кръг  „Развитие“, „Работилница за граждански инициативи“. За голямата награда „Защитени светове“ са предвидени 350 лв. Следват наградата на кмета на общината – 300 лв.; за първо, второ и трето място, съответно – 250, 200 и 150 лв.; за най-добър оператор и режисура – по 100 лв. Специална награда осигуряват и от „Зелени Балкани“, която обикновено е абонамент за списание „Кино“. 4-членно професионално жури – трима режисьора и един от „Зелени Балкани“, ще оценява творбите, обясни секретарят. За музикалната атмосфера ще се погрижат от Акустично джаз трио. 

На снимката – Николай Апостолов, председател на читалище „Марица“, от „Защитени светове“ – 2011 г. 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук