173 се имунизираха през зеления коридор в Димитровград, още 100 чакат ваксини

173 човека са се имунизирали срещу Covid-19 до момента използвайки т. нар. „зелен коридор“ за поставяне на ваксини в Димитровград, който се намира в медицински център „Диамедикъл“. Още около 100 са се записали в рамките на два дни, но им се налага да изчакат, понеже към момента няма ваксинии, информира д-р Жулиета Пракова.

Поставяни са два вида ваксини – на „Астра Зенека“ и „Пфайзер“, в периода от 10 февруари. Предстои следваща доставка от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, което най-вероятно ще стане в следващите дни.

Масовата ваксинация трябваше да започне в началото на март, но бе изтеглена с около две седмици. Може би това е една от причините да се получи дефицит, както и заради повечето желаещи в началото. Предполагам, че до една-две седмици нещата ще се стабилизират, посочи д-р Пракова.

Преди няколко дни Министерството на здравеопазването публикува информация за това на кои места се откриват временни имунизационни пунктове в страната – вижте ги на следния линк. Записването може да става на място или по телефон.

Същевременно, ваксинации започнаха да правят и личните лекари. В кабинета на д-р Даниела Филипова в Димитровград например днес са се ваксинирали около 15 човека. Следващи записали се трябва да изчакат нова доставка на ваксини. След това всеки един получава час и се информира по телефона, ако има необходимост. На място се прави преглед и ако няма противопоказания, се ваксинира.

Според д-р Филипова няма някаква разлика между зелените коридори и ваксинирането при личните лекари. Единствената е, че последните познават пациентите си, знаят какви заболявания и оплаквания имат и каква реакция могат да очакват при поставяне на конкретната ваксина.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук