160 години чества църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ в Хасково

Църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ в Хасково празнува 160 години от своето създаване, съобщават от Община Хасково на Архангеловден.

Кметът на областния град Станислав Дечев и председателят на Общинския съвет Таня Захариева присъстваха на Празничната света литургия в храма. Службата води Смоленският епископ Висарион- викарий на Пловдивския митрополит Николай, в съослужение с хасковски свещеници.

Храмът е построен през далечната 1861 година. Майстор Петър Казов с голяма група  карловски и брациговски зидари изграждат църквата за кратко време. Богатите дърворезби на иконостаса, архиерейският трон и малките иконостаси са дело на известния майстор Яне Спиров. Стефан Андонов и Атанас Гюдженов, ученици на Станислав Доспевски, изписват 220 стенописи, а останалите са изписани от братята Васил и Стефан Мосхови.

Поради изключителната архитектурна значимост на храма,  неговата автентичност и майсторска изработка на иконостаса и стенописите, той е обявен за паметник на културата от национално значение.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук