16 дни прах над нормата през януари и февруари в Димитровград

контакти

Общо в 16 денонощия са отчетени фини прахови частици над нормата в Димитровград,през януари и вевруари. През март, до момента, според ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околна среда – няма. Данните са от Автоматична измервателна станция /АИС/ „Раковски“ /на снимката/, позиционирана до ПМГ „Иван Вазов“

Сумарно, седмица наброяват дните през Голям Сечко, през които е отчетено превишаване на средноденонощната норма. Такова е имало на 10, 13, 14, 18, 19, 28 и 29 януари.

Малко повече от седмица – 9 дни, е отчетено и през Малък Сечко – на 2, 4, 9, 10, 17, 18, 19, 20 и 21 февруари.

Подобна е картината за същия период на миналата 2018 г., когато през първите два месеца са отчетени 14 дни повишени фини прахови частици. Разликата е, че 11 пъти е било през януари, а през февруари – само 3.

Превишените норми на прах се дължат преди всичко на печките на твърдо гориво през зимния период, нееднократно са съобщавали от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ в Хасково. Друга причина са характерните за зимния сезон безветрие, мъгли и температурни инверсии. Те създават условия за задържане и натрупване на атмосферните замърсители в приземния слой.

От Инспекцията подчертават, че за района на Димитровград в последните три години се забелязва лек спад на запаршеността, осреднена норма… Наскоро Община Димитровград получи покана да подаде проект по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от 7.5 млн. лева, за мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Схемата ще се реализира на два етапа, които включват разработка, разяснителни кампании, стигайки до подмяна на печки на твърдо гориво.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук