1546 партийни застъпници шетат из региона

1546 партийни застъпници шетат из региона, по изборите за народни представители. Толкова са регистрираните в Районната избирателна комисия /РИК/ – Хасково, от 7 партии и коалиции.

По решение на районната комисия, заявленията за регистрация на застъпници се подаваха до 17:00 часа на 22 март. Най-много са на ДОСТ – 334. Следват ГЕРБ – 320, „Реформаторски блок – Глас народен“ – 271, ДПС – 235, „АБВ – Движение 21“ – 171, „БСП за България“ – 158, „Да България“ – 57. Някои от партиите и коалициите правеха регистрации на няколко пъти в РИК. В конкретика, като брой, може да ги видите на сайта на комисията, изписвайки думата „застъпници“ в търсачката.

Застъпниците подпомагат и представляват интересите на  кандидатите от листите на партиите, коалициите и инициативните комитети пред държавните и местни органи, обществените организации и избирателните комисии. Общият им брой, за отделните партии и коалиции, не може да надвишава броя на секциите в избирателния район. За област Хасково Секционните избирателни комисии /СИК/ е 474.

Доверениците могат да присъстват в помещенията, при откриването на изборния ден, както и по време на гласуването, при установяване на резултатите, да получат извлечение от протокола и т. н.

Партиите и коалициите заплащат на застъпниците за услугата, по установен ред. Въпрос по тази тема повдигна на фейсбук страницата си колегата Георги Пеев. Купуването и продаването на гласове е престъпление, но плащането на застъпници не е… Законното пазаруване на гласове тепърва предстои, пише той.

Според него, парламентарно представените партии „си купуват“ застъпници, т. е. гласове. Законодателят не трябва ли да ограничи тази възможност при положение, че тези политически формации имат свои представители в секционните избирателни комисии, пита риторично Пеев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук