150 години чества читалище „Христо Ботев 1871“, най-старото в община Димитровград

150 години от основаването си чества читалище „Христо Ботев 1871“, в село Ябълково. То е първото и най-старо читалище в община Димитровград.

Празникът за юбилея ще е на 2 октомври в димитровградското село. Програмата за отбелязването му започва от 10:00 часа. В нея са предвидени изпълнения на танцовата група и групата за обработен фолклор към читалището. Ще бъде представена и юбилейната биографична книга на читалището. Тя отразява дейността на средището през годините, по спомени на хора от селото.

За своята активна дейност ще бъдат отличени настоящи и бивши читалищни деятели. На събитието заместник-председателят на Общинския съвет ще връчи почетния знак на Община Димитровград.

В началото гостите ще бъдат запознати с кратка историческа справка на читалището, за дейността на библиотечната дейност, театралната група, народния хор и групата за художествено слово. Очаква се сред тях да бъдат внуците на един от учредителите на читалището Захари Иванов Попов – проф. Людмил Бенов – завеждащ катедрата по биохимия към Медицински факултет на университета на Кувейт и доц. д-р Евгения Бенова – ръководител на лаборатория „Плазмени технологии“ в Софийския университет. Очаква се още зам.-председателят на Съюза на народните читалища в България Минко Стефанов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук