15 ЗАЩИТЕНИ ВЕКОВНИ ДЪРВЕТА ИМА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДИМИТРОВГРАД

15 защитени вековни дървета има на територията на община Димитровград. 8 от тях са в рамките на града. Те се намират зад сградата на кметството, в парк „Марица“, до разсадника на „Нео Титан“, до ТЕЦ „Марица 3“, на разклона за Добрич и на други места.

Останалите 7 се намират в две населени места. Интересно е, че 6 от тях са в Скобелево, последното – в Каснаково. Повечето са вид благун, срещат се няколко летни дъба и една черна топола. Още по-интересно е, че в Скобелево е имало други 6 вековни дървета, които обаче са били премахнати. Това е станало след заповед на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, под надзора на съответната регионална инспекция в Хасково. Сред причините за отсичането са заболяване, изсъхване на дърветата и др.deca-tabeli

Информацията дойде, по време на посещение на ученици от ПМГ „Иван Вазов“, в кабинета на кмета Иво Димов. Децата са изработили табели, с данни за някои от защитените вековни дървета в Димитровград. Те са направени от тях през април, по повод Деня на Земята и ще бъдат поставени на оградите, с които е ограничен достъпът до дърветата. Допълнителни подробности за вековните исполини може да бъде открита на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ – тук.

Три са защитените местности на територията на община Димитровград, припомни Анелия Петкова-Каранлъкова, старши инспектор в отдел „Инвестиционна дейност, околна среда и води“. Те са: Защитена местност „Злато поле”, Защитена местност  „Нощувка на малък корморан”, Защитена местност „Пропадналото блато”. Запознайте се с тях на следния линк.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук