145 години от приемането на Търновската конституция

контакти

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност.

16 април е обявен за Ден на българската конституция и професионален празник на юристите. Датата е избрана, тъй като на този ден през 1879 г. Учредителното Народно събрание в Търново приема първата конституция на България, широко известна като Търновската. Тя заема важно място за устоите на българското общество след Освобождението и до днес е давана за пример.

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години приеха Търновската конституция и положиха основите на възроденото ни отечество. Това заявява президентът Румен Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите.

16 април 1879 г. е рождената дата не само на българския конституционализъм, но и на стремежа за развитието на България като правова държава, посочва Румен Радев.

На снимката, от Община Велико Търново: Сградата на Учредителното събрание, в която е приета Търновската конституцияПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук