1440 записани в региона за първата матура

1440 са записаните дванадесетокласници от област Хасково за явяване на първата матура, по Български език и литература, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Христина Боева.

Първият Държавен зрелостен изпит (ДЗИ) се провежда днес в 22 училища в региона, като зрелостниците ще бъдат разпределени в 148 зали. За реда ще се грижат 434 квестори.

Изпитът започва в 8:00 часа тази сутрин и ще продължи 4 часа. Училищата са заявили готовност за провеждането му. Взети са и всички разписани към момента противоепидемични мерки. За прилагането им вече има опит и от миналата година.

По данни към ранния следобед на 18 май, карантинирани ученици в региона няма. Ако такива са се появили в последния момент, те ще се явят, но ще бъдат в отделни стаи. Става дума за тези, които нямат положителен PCR тест. Съответно, позитивните за коронавирус, ако има такива, ще останат за следващата сесия, през август.

На 21 май предстои втори ДЗИ, по избираем предмет. Той ще се проведе в 15 училища, в който ще участват 984 зрелостници. Тук има и втори ДЗИ – степен за професионална квалификация, в който се явяват 432 ученици от професионалните гимназии.

Трети ДЗИ предстои в периода 26 – 31 май, който е по желание. По различни предмети в него участие са заявили 14 дванадесетокласници.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук