140 години от Освобождението на България. Честит Национален празник!

140 години от Освобождението на България се навършват днес. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на Руско-турската война /1877 – 1878/. Макар че е предварителен, договорът полага основите на Третата българска държава, след петвековното османско владичество.

Празникът на Освобождението на България – Трети март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари 1879 г. /3 март по нов стил/. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани. Две години след Освобождението, през 1880 г., 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II. От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален. Започва отново да се отбелязва всяка година, с решение от 1978 г., по повод стогодишнината на събитието, в чест на Санстефанския мирен договор.

Честит Национален празник, България!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук