139 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ И 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО

контакти

139 години от избухването на Априлското въстание отбелязваме на 1 май /20 април по стар стил/ 2015 г/. Днес Православната църква отбелязва и 1150 години от официалното приемане на християнството в България, с почит към покръстителя на българския народ цар Борис I.

Априлското въстание избухва в Копривщица през 1876 г. Началото му бележи пукването на първата пушка и изпращането на Кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков. Писмото стига до Панагюрище, където още същия ден Георги Бенковски обявява въстанието преждевременно. Българските земи тогава са разделени на четири революционни окръга – Търновски, Сливенски, Врачански, Пловдивски. Имало е и пети – Софийски, но там не се стига до изграждането му. Подготовката е осуетена от османските власти, а въстанието – потушено, превръщайки се в един от най-кървавите моменти от българската история. Въпреки това, то постига целта си – отзвук на зверствата в Европа и последвалите събития, довели до Освобождението.

Покръстването на България и утвърждаването на християнството е процес, започнал през 864 г. То е осъществено от цар Борис I, приел името Михаил. По повод 1150 години от този акт, днес започват официални тържества. Центрове на честванията са Варненската и Великопреславска митрополия. Всички архиереи от Светия Синод начело с патриарх Неофит гостуват във Варна на 1 май. Очакват се представители на 13 православни църкви. Кулминацията на тържествата е на 2 май в Плиска. В древната базилика там патриарх Неофит ще отслужи тържествена литургия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук