138 години от рождението на патрона на Димитровград – Георги Димитров

Така изглеждаше паметникът по времето на социализма

138 години се навършват от рождението на Георги Димитров, чието име носи Димитровград. Нещо, което след промените не се нрави на мнозина, но исторически факт.

Паметникът на Георги Димитров се намираше на самия център на града до 1992 г., когато бе демонтиран. Тогава, е взето решение да бъде възстановен на подходящо място, потвърдено от Общинския съвет през 2012 г. Дори бе изготвен идеен проект да се постави в началото на парк „Марица“, но начинанието претърпя провал…

От самото си сваляне, до днес, вече, близо 30 години монументът е захвърлен в разсадника в парк „Марица“, проснат по очи. Не така е с други паметници на комунистическия вожд в България, както и на други места по света, както писахме.

По различни поводи през годините са се полагали цветя пред паметника, както се вижда от снимката, встрани, на колегата Милко Милков, който ни напусна преди пет години. В началото на тази седмица фотоархивът му бе предоставен на Исторически музей – Димитровград, включващ над 1000 снимки, 2500 негатива и др. материали, свързани с обществени, културни и спортни събития в Димитровград от 60-те до 90-те години ХХ век.

Георги Димитров е роден на 30 юни (18 юни по стар стил) 1882 г. в радомирското село Ковачевци и за историята му е писано много… Известна е и историята на Димитровград, изграден на територията на селата Раковски, Марийно и Черноконево, получил името си на 2 септември 1947 г., с решение, подписано именно от тогавашния министър-председател Георги Димитров.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук