137 години от рождението на Георги Димитров: По очи в Димитровград, гордо изправен в Бенин

В Бенин

Два паметника на вожда има в област Перник и един на язовир „Копринка“

Проснат по очи продължава да е Георги Димитров в Димитровград. Днес се навършват 137 години от рождението на патрона на града, близо 30 от които паметникът му  прекарва в разсадника в парк „Марица“. В същото време, паметник на Георги Димитров стои гордо изправен в град Котону – в западно африканската държава Бенин, на площад „България“.

И ако монументът в Димитровград е захвърлен сред коприви и бурени, то в Бенин не само е на мястото си, но се полагат и специални грижи към него, както се вижда на водещата снимка. Там е от 80-те години на миналия век, а през 2014 г. е оцветен, за да изпъкне фигурата…

Първите две снимки в галерията отдолу са снимани днес и показват как паметникът на Георги Димитров е обрасъл в разсадника. Третият кадър е правен през 2014 г., когато се виждаше по-ясно, защото някой се е погрижил за големите треви.

Паметникът на Георги Димитров е демонтиран от централния площад в Димитровград през 1992 г., когато е взето решение да бъде възстановен на подходящо място. Потвърдено е от Общинския съвет през 2012 г, когато дори бе изготвен идеен проект да се постави в началото на парк „Марица“, но начинанието претърпя провал…

Подобна е ситуацията с паметник на Георги Димитров в Перник, но с положително развитие. До 1991 г. се намирал на централния площад, а през 2003 е монтиран в Западен парк на Перник. В годините след това в пресата се появяват информации за поругаването му.

Потърсени за допълнителни подробности, от пресслужбата на Община Перник уточниха, че на територията на областта има два паметника на Георги Димитров. Единият се намира в Западен парк, а другият – пред Дом-паметник в Ковачевци, където на 18 юни 1882 г. се ражда Георги Димитров.

И двата паметника си стоят. Няма изразено негативно настроение в обществото срещу тях, дори напротив. Хората, които не уважават своята история, не уважават своето бъдеще коментира пиарът на Община Перник Станислава Антова.

Друг останал паметник на Георги Димитров, в цял ръст, се намира близо до Казанлък, на язовир „Копринка“, издигнат през 1956 г. и носещ името на вожда до 1992 г. И за него има за и против оставането му на това място, по информации в мрежата.

Паметникът на язовир „Копринка“ се поддържа и там продължават да се правят събития, обясни пиарът на Община Казанлък Цветелина Петкова. Тя сподели, че преди може да е имало протестни действия за паметника, но те са останали много назад във времето. Дори миналия месец обновихме паметника на Георги Кирков, в централната част на града, допълни Петкова. Кирков (1867 – 1919) е български публицист, парламентарист, политик-социалист и профсъюзен деец…

Със сигурност, извън страната има още паметници на комунистическия вожд. Може да има и у нас, но не това е най-важното. По-важно е какво ще предприеме градът, чийто патрон е. Дали ще издига отново изхвърления му паметник, дали ще прави нов или ще предпочете нещо друго, Димитровград трябва да реши…, защото е длъжник на историята си.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук