1200 се изявяват на „България танцува“ в Димитровград

контакти

От 10 до 12 ноември 2023 г. в спортна зала „Младост” в Димитровград ще се проведе XVII-ото издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци – класически балет, характерни и съвременни танци „България танцува`2023“.  В събитието ще вземат участие над 1200 танцьора от България, които ще се представят в 74 състезателни категории, в три танцови стила – класически балет, характерни и съвременни танци.

46 танцови формации и рекорден брой  индивидуални участници от цялата страна са заявили участие в конкурса. Към тях ще се присъединят и гости от сръбската столица Белград, водени от балетния педагог с български корени Бониела Анастасов.

Конкурсната надпревара е разделена в две направления – „Любители“ и „Професионалисти“, за деца, които учат в националните училища по изкуствата.

Уважавано жури ще оценява 780 танца, изпълнени в сола, дуети, малки групи, формации и продукции в класически балет, характерни и съвременни танци. В журито са проф. д-р Антон Андонов –   ръководител на катедра ,,Хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство ,,проф. Асен Диамандиев “ гр. Пловдив и балетмайстор и солист на Ансамбъл ,,Тракия“;  проф. д-р Желка Табакова –  хореограф-режисьор, завършила е Държавен институт за театрално изкуство ГИТИС, гр. Москва, Русия. Преподавател в АМТИИ ,,Проф. Асен Диамандиев”, град Пловдив и Национална музикална академия ,,Панчо Владигеров”, град София;  Цветанка Гергинова – водещ учител и хореограф с повече от 20-годишен опит; световноизвестният балетист и преподавател Виталий Емилияненков, хореограф-режисьорът Раул Торес и известен балетист от световно известната кубинска трупа „Тропикана“;  Татяна Янева, примабалерина и артистичен директор на балета на Държавния музикален театър „Стефан Македонски” и Небойша Славкович – зам.-председателя на сръбската танцова федерация и международен съдия.

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград. Организатори са Община Димитровград и Общински център за танцово изкуство „Галаксико“, с ръководител Тихомир Митев. Конкурсът има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове.

Тридневната танцова надпревара ще започне в петък със солови изпълнения. В съботния ден от 13.00 часа е планирано официалното откриване на конкурса и тогава ще се представят дуетите и малките групи. В неделя ще бъде представянето на формациите и официалното награждаване, тогава ще бъде връчена и Купата на Кмета, която се присъжда за цялостно представяне на колектив.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук