120 ТАНЦЬОРИ И 160 БОРЦИ СЪБРА ФЕСТИВАЛ НА МАСЛИНАТА КРАЙ МРАМОРНО МОРЕ

120 танцьори и близо 160 борци, от 10 държави, събра първият Фестивал на маслината в Гемлик, Турция. Спортната база на брега на Мраморно море, в близкото селище Караджаали, бе домакин на спортисти и танцьори, които заедно се подготвяха за състезания и концерти в продължение на шест дни. Участие взеха димитровградският ансамбъл „Звездица“ и спортен клуб по борба „Димитровград“.

Фестивалният комитет, подкрепен от общинската и областната администрация и от много културни и спортни неправителствени организации се е заел със задачата да популяризира специфичния сорт маслина, характерен само за областта на Гемлик.

В четиридневните празници бяха включени най-различни събития – от базар на производители на маслини и продукти от маслини до забавления за деца и възрастни, като фейс арт и танцуване на аеробна гимнастика, с учител на открито.

Пищен парад ознаменува началото на фестивала на 5 ноември. Няколко километра бе дълга колоната на участниците: рокери на мощни мотоциклети, окичени с маслинови клонки, духови оркестри, празнично облечени ученици, фолклорни оркестри и танцови състави, отбори на спортисти. Парадът премина по крайбрежната и главната улици и завърши до централната сцена.

Ансамбъл „Звездица“ при НЧ представи две различни фолклорни програми в 6 концерта – на централната сцена на крайбрежната улица в Гемлик и в близки селища. Освен „Звездица“ във фолклорния фестивал участваха два ансамбъла от Косово и ансамбъл от Македония.

Ансамбълът имаше честта да открие Петия международен турнир по борба. В турнира участваха 10 отбора от Турция, България (Димитровград и Бургас), Молдова, Украйна, Албания, Гърция, Гагаузия, Косово, Македония.

Отборът на СКБ „Димитровград“ с треньор Салим Наим спечели отборно второто място и куп индивидуални медали. На първо място бе сборният отбор на Турция, а на трето място – Молдова.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук