120 години от рождението на виртуозната цигуларка Недялка Симеонова

контакти

120 години се навършват от рождението на виртуозната цигуларка Недялка Симеонова, станала световноизвестна през 20-те години на 20 век. През кариерата си тя изнася концерти в целия свят и е първата българка с концерт в Карнеги Хол. В нейна памет, всяка година в Хасково се организират Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“. Тазгодишното издание се проведе наскоро в областния град, посветено на годишнината от рождението й.

Недялка Симеонова е родена на 2 декември 1901 г. в Хасково. Започва да свири на 6-годишна възраст, като първият й учител е баща й Димитър Симеонов – самоук музикант, тромпетист и цигулар.

За първи път пред публика малката Недялка изпълнява „Мечтание“ от Шуман. През 1909 г. е поканена да свири във Военния клуб в София. На 9 години българската музикална критика я обявява за дете-чудо.

През 1913 г. заминава за Америка, където изнася множество благотворителни концерти в полза на пострадалите през Балканската война българи. Публиката е във възторг. Богати американци й отпускат стипендия за обучение и през 1914 г. заминава за Дрезден, Германия. Става ученичка на проф. Густав Хавеман в Дрезденската музикална академия. През 1920 г. се завръща в България. Две години по-късно за първи път у нас свири със сборен симфоничен оркестър.

Отново заминава за САЩ, където учи при най-големия педагог по това време – проф. Леополд Ауер. През 1924 г. цялото й семейство се премества в Индианополис, САЩ. Някъде по това време се сдобива с прочутата си цигулка „Галиано“, на която свири до смъртта си. С нея обикаля целия свят и изнася концерти в Япония, Китай, Сингапур, Европа, Америка. Тя е първата българка, изнесла концерт в прочутия „Карнеги хол“ в САЩ.

През 1931 г. се връща в България. Наградена е с орден за граждански заслуги. На следващата година ражда сина си – бъдещият известен цигулар Димитър Симеонов, кръстен на баща й. Вече утвърдената цигуларка прави постъпки да стане преподавател в Музикалната академия и концертмайстор в Народната опера, но й е отказано. Принудена е да свири по софийските локали.

През 1935 г. в София е организиран концерт в нейна чест – по случай 25-годишната й музикална дейност. Юбилеят й е почетен и в Хасково.

През 1948 г. става професор, а две години по-късно и „Заслужил артист“. Умира на 14 март 1959 г. в Париж след тежко боледуване.

През 2017 г. посмъртно е обявена за почетен гражданин на Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук