120 години Осма пехотна тунджанска дивизия честваха в Хасково

контакти

Хасково чества 120 години от основаването на Осма пехотна тунджанска дивизия, съобщиха от Общината. Церемонията организира Военно формирование 52 740 с командир подп. Иван Бонев.

Кметът на Хасково Станислав Дечев, командирът на поделението подп. Иван Бонев, областният управител на Хасково Гинка Райчева и заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева поднесоха цветя на признателност пред героизма на българските военнослужещи.

На 30 декември 1903 г. със свой указ княз Фердинанд сформира Осма пехотна тунджанска дивизия. Това е едно от основните тактически формирования през войните за национално обединение. Дивизията участва активно в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. В състава на Осма пехотна тунджанска дивизия е Десети пехотен родопски полк, пред паметника на когото днес Хасково се преклони.

„След Втората световна война щабът на дивизията се премества в Хасково. Втора механизирана бригада е пряк наследник на славните традиции, а хасковските военнослужещи от 31-ви механизиран батальон сме преки наследници на Десети пехотен родопски полк. Ангажираме се пред всички вас, че ще носим с достойнство традициите на нашите предци. Няма да забравим подвига и саможертвата им, защото те са загинали, за да ни има нас и за да я има България“, каза командирът на Военното формирование подп. Иван Бонев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук