11811 ОПАКОВКИ В РЕЦИКЛИРАЩИЯ ЦЕНТЪР. ИСКАТ ВЪВЕЖДАНЕ НА ДЕПОЗИТНА СИСТЕМА

контакти

11 811 опаковки са изхвърлили граждани за два месеца от пускането в експлоатация на Рециклиращ център за отпадъци от опаковки. От тях 8316 са пластмасови бутилки, тип кен – 1113, стъкло – 2371. Той се намира непосредствено до бившето АПК.

В началото тръгна томбола, от която един печеливш трябваше да спечели таблет. Той бе изтеглен днес. Късметлийка се оказа 44 годишната Петя Петкова. Нейното име изтеглиха кметът Иво Димов и общинският съветник Иво Георгиев, който е и председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Общо 150 човека са се включили в играта.

Томболата ще се проведе за пореден път, като още едни късметлия ще спечели таблет. Тя вече стартира от днес и ще приключи на 28 февруари. Минимално условие към участниците е да пуснат минимум 50 бутилки в центъра. Кутията, в която хората могат да пускат талоните си, отново е поставена на партерния етаж в общината.

reciklirasht-centar-1Иво Георгиев сподели, че се работи в посока промяна в Закона за отпадъците, като се цели стимулиране на хората да си изхвърлят разделно отпадъци. Една от обсъжданите инициативи в тази посока е въвеждане на депозитна система по магазините. Идеята е хората да заплащат за опаковките, а стойността после да им бъде връщана.

Още от рано децата трябва да свикват с мисълта за разделно събиране. Така постепенно да се намалява финансовата тежест от изхвърлянето на отпадъци, сподели той. Важно е да представяме идеята. В тази посока върви и промяната на законодателството, допълни Иво Димов. 

[box_info]Спешни и изгодни имоти от СЛАВЯНА КОНСУЛТ: www.slavyana.com[/box_info]  

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук