116 години от Илинденско-Преображенското въстание отбелязва България на Петрова нива

контакти

116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва с Национален възпоменателен събор, днес, в местността „Петрова нива“ в край малкотърновското село Стоилово.

Събитието е под почетния патронаж на президента Румен Радев, който лично ще присъства на събора.

В програмата са включени фолклорен конкурс, детски пленер, научна конференция, урок по история на открито, тракийски туристически поход “По   стъпките на преображенци“, участниците в който тръгват от Росеново и стигат „Петрова нива”.

В 20.00 часа в храм-костница „Света Петка“ ще бъде отслужена заупокойна молитва  в памет на загиналите въстаници.

В 20.30 часа държавният глава и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и ще отдаде почит пред паметта на загиналите. Президентът Румен Радев ще произнесе слово, информират в аванс от прессекретариата.  

В местността край Стоилово на 29 юни 1903 година е взето решението за избухването на Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 делегати, войводи, четници.

Делегати на конгреса

Въстанието в Странджа избухва на 6 август – Преображение Господне, откъдето идва името му. Почти месец продължава неравната борба на няколко хиляди въстаници срещу многократно превъзхождащи ги редовна турска армия и башибозук. Резултатът е трагичен – изгорени и разорени са над 60 села, хиляди хора са избити или отвлечени, но с героизма си въстанието завинаги остава в народната памет.

През 1958 година по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където се е състоял конгресът, е построен паметник. Зад него е вградена костница, в която са преместени костите  на войводата Георги Кондолов.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църквата „Света Петка“.

Чуйте и вижте химнът на Странджа „Ясен месец веч изгрява“ от войводата Яни Попов, в изпълнение на Янка Рупкина и Илия Луков.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук