1100 леки коли, 160 товарни и 60 автобуса изгарят в пожари средно на година

Променят изискванията за пожарогасителите, за намаляване на щетите и повишаване на безопасността

контакти

На годишна база възникват средно около 2 100 пожара в пътни превозни средства (ППС), при които се унищожават около 1100 леки автомобила, 160 товарни и близо 60 автобуса. Тези пожари заемат приблизително около 25 % от регистрираните такива инциденти със загуби и около 6 % от всички пожари.

Информацията е от Министерския съвет, който одобри проект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата (ЗДвП). Той регламентира изискванията за вида на пожарогасителите и количеството на гасителното вещество, с което следва да бъдат заредени, в зависимост от категорията на превозното средство, както и изискването за извършване на обслужване на уреда.

Целта на предложеното е намаляване на щетите от тези произшествия на базата на правилно подбрани и технически изправни пожарогасители.

Регламентира се движещите се пътни превозни средства от категории Ml, M2, M3, N1, N2. N3, 02, 03, 04, както и моторните превозни средства от категории L5e, Ебе и L7e, съгласно чл. 4 от Регламент (ЕС) № 168/2013, да се оборудват с пожарогасители, определени с наредбата по чл. 140, ал. 2 от Закона за движението по пътищата.

Предвижда се трамвайните мотриси да бъдат оборудвани с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория M3, а колесните трактори и друга самоходна техника, които се движат по пътищата, отворени за обществено ползване да се оборудват с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория N2.

На пожарогасителите следва да е извършено сервизно обслужване, в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 129, ал. 9 от Закона за Министерството на вътрешните работи, или обслужване в съответствие с националната нормативна уредба на друга държава.

Предвиден е преходен период за съответното оборудване, както и санкционна норма – глоба, за водачите, които не са спазили новото изискване.

Заложените резултати с това изменение са повишаване на безопасността на шофьорите и пътниците в ППС, както и намаляване на материалните щети при евентуални пожари на ППС.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук