11 ТЕЛЕСКОПА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ГОЛЯМОТО ЗАТЪМНЕНИЕ В ДИМИТРОВГРАД

11 телескопа ще бъдат осигурени за общоградското наблюдение на слънчевото затъмнение на 20 март, съобщи Димитър Кокотанеков, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ – Димитровград, организатор на събитието, заедно с Общината.

Затъмнението на Слънцето ще се наблюдава като частично от територията на България. То се определя като най-голямото, след това през 1999 г. В Димитровград са определени пет места, на които ще бъдат позиционирани телескопите. По два телескопа  ще има на площад „България“, в дворовете на ПМГ „Иван Вазов“, ОУ „Алеко Константинов“, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, три в двора на НАОП „Джордано Бруно“. Ученици и граждани са поканени на посочените места на 20 март, от 11:00 до 13:00 часа.

Два дни по-рано, на 18 март, от 15:00  часа, в зала „Гроссето“ ще се състои церемония по награждаване на победителите в общински ученически конкурс за мултимедийни проекти. Той е свързан с Международната година на светлината, обявена за такава от ООН и ЮНЕСКО.

На следващия 19 март, от 14:30 часа, в камерната зала на Клуба на дейците на културата /КДК/КДК ще се състои още едно събитие, свързано със светлината. Демонстрации на класически и съвременни светлинни явления и технологии от преподаватели и студенти на Физически факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Американски космически кораб обикаля земята. Бордовият инженер гледа през един от илюминаторите и по едно време възкликва.
– Командире, командире, виж какъв любознателен народ има долу. Всеки вдигнал телескоп и наблюдава космоса…
Командирът:
– Не, бе, колега. Летим над България. Там така си пият – от бутилката направо.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук