11 пожарни продължават да гасят огъня в Свиленградско

11 пожарни автомобила са включени в гасенето на пожара в Свиленградско. Цяла нощ със стихията се бориха пожарникари от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Хасково, като гасенето на горския масив продължава. Подкрепа на място оказват и служители от регионалните дирекции на ПБЗН в Бургас, Стара Загора, Ямбол, Кърджали и Сливен, съобщиха от Областна администрация – Хасково към 11:00 часа.

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов свика Областния кризисен щаб. Вероятна версия за пожара е обработката на пасища, откъдето е тръгнал огънят. В момента тече разследване.

С цел предотвратяване на пожарите в най-топлия сезон на годината, се подготвя заповед за забрана за обработка на пасища след 11:00 ч., съгласувана с министъра на земеделието, храните и горите. Заповедта е във връзка с горещото време и опасността от възникване на пожари. Със заповед на Oбластна администрация – Хасково, от началото на април са определени мерки, които следва да се спазват през определения пожароопасен сезон в горските територии (05.04.2021 г. до 15.11.2021 г.)

Тежката техника работи от около 3 часа на терен и е предоставена от „Мини Марица-изток“, РДПБЗН – Пловдив и частна фирма от Ямбол.

През изминалата вечер основната задача пред пожарникарите бе да не се допусне разпространението на пожара на северозапад от пътя Планиново – Устрем.

Служители от горските стопанства участват в гасенето на огнената стихия. Военните също се включиха в борбата с огъня с личен състав и техника.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук