1000 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ЦАР САМУИЛ

контакти

1000 години от смъртта на цар Самуил отбелязваме на 6 октомври. Владетелят, управлявал България от 997 до 1014 г., умира на 6 октомври. Кончината, вероятно настъпила от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени от византийския император Василий II, наречен по-късно “Българоубиец”.

София ще бъде домакин на основните събития в Националната програма за отбелязване на годишнината. През ноември в столицата се предвижда да бъде издигнат монумент на владетеля, като предстои да бъде положен основния камък и осветено мястото.

Цар Самуил се определя от историците като велик и трагичен владетел, управлявал в най-трудните времена от  българската история. Времето на Самуилова България е време на войни, политически интриги, но и на съзидание и непрекъснато културно развитие.

delchev2 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук