100 станаха защитените територии в областите Хасково и Кърджали. Вижте ги

контакти

99 бяха до този момент защитените територии в областите Хасково и Кърджали, в които райони контрол и мониторинг извършва Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Хасково. С обявяването на още една, стават 100, като тя предстои да бъде вписана в регистъра.

Родопски лопен

Нова защитена местност опазва локален за Източни Родопи и балкански ендемит – родопски лопен. Новообявената защитена територия се намира в землището на село Дрангово, община Кирково и е с площ над 80 дка. Целта на защитената местност е да се опази един от най-редките растителни видове в българската флора – родопският лопен, информират от РИОСВ.

Новата защитена местност „Находище на родопски лопен – село Дрангово“ ще допринесе за опазването на защитения вид, който се среща у нас само в Източни Родопи и е с ограничено разпространение освен в страната ни и в съседна Гърция, но и за защитата на други значими за опазване видове, като българските ендемити родопска етионема, фетлерово плюскавиче, яласова мащерка и балканският ендемит – странджанско сапунче.

Защитени територии в община Димитровград или в част от нея към момента са „Злато поле“ (на водещата снимка), „Нощувка на малък корморан“ (Радиево), „Пропадналото блато“ (Бял извор, Голямо Асеново).

Междувременно, двата бряга на река Марица в района на село Райново да бъдат обявени за защитена местност, настояват жители на димитровградското село. Там са отчетени немалко защитени видове птици, бозайници, влечуги. Намерението е, след като бъде подготвено предложението, да бъде внесено в Министерството на околната среда и водите, а ако е положително становището на РИОСВ, ще се сформира комисия, която да прецени дали районът да бъде обявен за защитен.

Регистърът на защитените територии не само в двете посочени области, но и в цяла България може да откриете на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) – на следния линк. Там ще намерите и списък на защитените зони. За целта, след като отидете на страницата, може да потърсите за всички в страната или да изпишете в търсачката Хасково, например.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук