10 НА КРЪСТ ОТКРИХА ИЗЛОЖБА НА ПОЛСКИ ТЕАТРАЛЕН ПЛАКАТ

10 човека на кръст, както се казва, като се изключат служебните лица, журналистите, роднините и джаз-триото, откриха изложбата на полски театрални плакати в димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Тя включва 20 плаката на известни художници – Ян Леница, Валдемар Свежи, Хенрик Томашевски, Франчишек Старовиейски, Анджей Понговски, Йежи Чернявски, Стасис Ейдригевич, Мечислав Гуровски и др.,част от легендарната Полска плакатна школа, съществуваща повече от половин век. Показаните творби са от 1970 г. до 2007 г.. , каза се при откриването.

Все по-малко стават любознателните. Хората чувстват духовна бедност, а и материалната изграва ролята си, каза уредникът на галерията Надежда Стойнева. Все пак тя подчерта, че част от посетителите предпочитат да дойдат в галерията в друго време, за да могат да се фокусират спокойно върху платната.

При откриването, по време на което звучеше джаз в изпълнение на Митко Русев, Митя Йорданов и Мария Арнаудова, бе акцентирано, че се забелязва криза по отношение на театралния плакат. Полската традиция обаче е тази, която продължава да налага критерии и защитава достойното му място на световната културна сцена.    

[box_info]Eкскурзии и почивки от Elit Tur TranS – лицензиран туроператор: www.elittur.eu[/box_info]  

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук