10 дни запрашеност над нормата в Димитровград, от началото до средата на декември

В 10 дни е регистрирана запрашеност над нормата в Димитровград, от началото до средата на декември, според данни в ежедневния бюлетин за качествотона атмосферния въздух, на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/. За Димитровград те се отчитат от Автоматична измервателна станция /АИС/„Раковски“.

В периода от 1 до 16 декември фините прахови частици са били в нормата на 1, 5, 6, 11, 12 и 16 декември, а през останалите дни е отчетено превишение. Същевременно, на 6 декември е отчетен серен диоксид над нормата /средночасова норма/.

През миналия месец АИС „Раковски“ отчете фини прахови частици над нормата в Димитровград само през три дни от ноември. Като обичайна причина за по-високата степен за запрашеност се сочат печките на твърдо гориво, които започват по-масово да се използват със застудяването на времето.  Друга причина са характерните за зимния сезон безветрие, мъгли и температурни инверсии. Те създават условия за задържане и натрупване на атмосферните замърсители в приземния слой, коментираха преди дни от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/.

От инспекцията отчетоха, че за района на Димитровград в последните три години се забелязва лек спад на запаршеността, осреднена норма. Същевременно, Общината ще получи безвъзмездно 7,5 млн. лева, с които ще реализира мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздухПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук