1.6 тона контрабанден газ спряха митничари на Капитан Андреево

контакти

Над 1.6 тона контрабанден хладилен газ откриха служители на митнически пункт Капитан Андреево, при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

Товарна композиция от влекач с полуремарке с турска регистрация, управлявана от турски гражданин, пристига на Капитан Андреево на входящо трасе от Турция за България на 21 юни, съобщават днес от Агенция Митници.

Шофьорът – турски гражданин, представя документи за превозваната групажна стока, част от която и машина, от Турция за Германия.

Митническата служителка, която извършва проверка на документите на товара и претегляне с електронна везна, селектира камиона за пролъчване с рентгенова апаратура. При сканирането са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение на полуремаркето.

В хода на контролните действия митническите служители откриват 140 бутилки с хладилен агент (1624 кг), монтирани така, че да изглеждат, че са част от машината.

За хладилния агент не е предоставена необходимата информация, съгласно изискванията на Регламент (ЕС)  2024/573 на Европейския парламент и на Съвета, във връзка с вноса и транзита на флуорсъдържащи парникови газове на територията на ЕС.

На водача е съставен акт за административно нарушение за опит да бъдат превозени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

През първото шестмесечие на 2024 г. са задържани 3040,3 кг флуорсъдържащи парникови газове, което е 3 пъти повече спрямо задържаното за същия период на миналата година, показва статистиката на Агенция Митници.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук