Яшо Минков: Не са малки шансовете Димитровград да стане Европейска столица на културата

Удовлетворение е, че градът получава висока оценка на европейско ниво, споделя заместник-кметът

Не са малки шансовете Димитровград да стане Европейска столица на културата в обединение от още 26 европейски града, казва заместник-кметът Яшо Минков.

Страни-домакини на Европейски столици на културата през 2026 г. ще бъдат Словакия и Финландия, като предстои те да определят кои ще бъдат двата града в техните държави. Един от кандидатите е словашкият Хлоховец, който развива идеята да се направи коалиция от 26 малки европейски града, които колективно да станат Европейска столица на културата. Сред тях е и Димитровград, който получи покана от Хлоховец, след препоръка, дадена от Пловдив, в качеството му на Европейска столица на културата 2019, да се включи и заедно с останалите градове да подадат кандидатурата си. Идеята е нова, защото от създаването на инициативата през 1985 г., едва от 2007 се излъчват по две столици, но ако сегашната кандидатура има успех, ще бъдат много повече.

 • Г-н Минков, какво е начинането, конкретно?
 • Инициативен комитет в Хлоховец е развил идеята градът им да кандидатства в коалиция или съюз на малките градове пред тяхното правителство и панел от словашки и европейски експерти. Те ще извършат оценката и ще определят кой град от Словакия да бъде номиниран. Димитровград е предложен от ръководството на Пловдив – „Европейска столица на културата 2019“, след което получи покана от инициативния комитет в Хлоховец да се включи в тази коалиция, която да представи обща кандидатура. По информация отпреди дни, участие до сега твърдо са заявили 12 европейски града – Пафос – Кипър, Сан Себастиан – Испания, Гарда – Португалия, Депан – Белгия, Хранице – Чехия, Голуей – Ирландия, Йонава – Латвия, Пиран – Словения, Савонлина – Финландия, Бодо – Норвегия. Идеята е да бъдат 26, наред с още 20 малки словашки града, под шапката на Хлоховец, символично 20-26. Иначе, Финландия сама за себе си ще избере град. Двата панела са независими един от друг.

Поканата към Димитровград беше изненада

 • Беше ли изненада поканата?
 • Да, тъй като до този момент с нас никой не беше се свързал предварително от Пловдив. Предложението да се присъединим към идеята дойде директно от Хлоховец. След това лично се запознах с представител на инициативния комитет и започнахме по-интензивни контакти, за да уточним детайлите по оформянето и представянето на общата кандидатура.
 • Какво предстои оттук нататък за Димитровград?
 • Скоро предстои да подпишем меморандум за сътрудничество с Хлоховец, след като Общинският съвет в Димитровград даде мандат за това на кмета на Димитровград. След това ще започнем заедно с Хлоховец и останалите градове да подготвяме документацията за кандидатстването. Кандидатурата трябва да се подаде до 15 декември пред словашките органи и експерти от Европейската комисия. До края на февруари или началото на март се очаква да разберем дали идеята за обща кандидатура има одобрение.

Културата е многообразна и можем да я търсим навсякъде

 • Все още е рано, но ако резултатът е положителен, с какво би се включил Димитровград?
 • Това ще бъде предмет на много дълга работа и взаимодействие между всички 26 града, за да се реши какви ще бъдат събитията в самата година. Отделно, че дейностите започват години преди това, в рамките на… Не сме мислили още конкретно, защото не искаме да слагаме каруцата пред коня. Най-напред трябва да е ясно, че дефинициите за култура са многообразни и можем да я търсим абсолютно навсякъде, не само в театри, кина или галерии. През 1952 Алфред Крьобер и Клайд Клъкхон съставят списък с над 200 различни дефиниции на култура, като трите основни значения са: Изтънчен вкус в областта на изящните изкуства и хуманитарните науки, още известна като висока култура; Цялостен модел на човешкото познание, вярвания и поведение, зависещ от способността за символно мислене и социално образование; Комплект от споделени ценности, цели, поведения и практики, който е характерен за дадена организация или група. Струва си и да отбележим определението на ЮНЕСКО: „Култура е множеството от отличителни духовни, материални, интелектуални и емоционални черти на дадено общество или обществена група, тя обхваща освен изкуството и литературата, начина на живот, формите на съжителство, ценностните системи, традициите и вярванията“.

Димитровград е известен с АТРИУМ и е уникален дори с начина си на създаване

 • А вие как си го представяте?
 • Първото, което ми идва наум, е, че Димитровград е част от 27-я Културен маршрут на съвета на Европа – АТРИУМ, с който градът повече от 6 години е известен. Димитровград е уникален в много отношения, като се започне дори с начина на неговото създаване. Можем да мислим в доста посоки.

Концепцията е да се включат градове, които рядко са на челните страници на изданията

 • Какви са шансовете, според вас?
 • Според мен, шансовете не са малки, по простата причина, че иновативността се цени. Предлага се нещо, което досега не е било – определянето на 26 града, едновременно, за столица на културата. Това предполага много по-различен подход, показване на богати събития, традиции и различни култури на 26 европейски града. Затова казвам, че според мен, шансовете не са малки. Ще направим всичко, което зависи от нас, но нека да не бързаме. Част от развитието на концепцията се състои в уникалността на кандидатурата – това ще бъдат градове, които много рядко са на челните страници на светските издания, не са често в новините, не са първи в списъците на туристическите агенции. Ние представляваме места, където ежедневно могат да се докоснат живите корени на европейската култура, ние сме представители на десетките хиляди малки европейски градове, които често изглеждат незабележими и лесно могат да бъдат „прескочени“. В същото това време ние сме градове, в които фундаменталните характеристики на европейската душа и дух са „съживявани“ днес и всеки следващ ден. Личните срещи и контакти, близкото съседство, естествената взаимопомощ и всекидневни многопластови разговори са характерни през поколенията. В тези градове дори и малката инвестиция носи бързи и сериозни резултати, тук типични са личните срещи и контакти, отсъствието на анонимността на мегаполисите, лесно се преодоляват границите. В глобалния свят тези градове са много по-уязвими от икономическите, екологичните и социалните промени. Ето защо ние вече се приготвяме за тези проблеми – дестабилизация на околната среда, демотивация на населението, дехуманизация на отношенията и, вероятно, „управление“ на дезинформацията.

При положителен резултат, всички институции и творци ще бъдат включени

 • Появиха се и критики, че има много въпроси за решаване в сферата на културата. Как ще ги коментирате?
 • Не виждам основание да се критикува желанието на Димитровград да кандидатства. Без да кандидатстваме, няма да успеем. На пресконференция кметът Иво Димов подчерта, че ако има положителен резултат, тогава всички институции, всички творци, които имат принос към културата във всевъзможните й измерения, за които стана дума вече, могат и трябва да бъдат включени в процеса. Нека тези, които критикуват, не се притесняват, че ще останат встрани, ако искат да се включат. Никой не е безгрешен и е възможно да са допуснати и слабости, но нека критиката, когато я има, бъде градивна. 

Общински ресурс за проекта няма да се харчи

 • Финансовата страна ясна ли е в някакви рамки?
 • Не още. Меморандумът не обвързва по никакъв начин Димитровград. Същевременно, не трябва да има никакви опасения, че ще се използва ресурс от общинския бюджет. Средствата ще бъдат европейски. Така беше за Пловдив, но не съм сигурен дали и от републиканския бюджет са заделяни финанси. Ние можем само да получим пари за провеждането на различните инициативи. Общински ресурс няма да се харчи.
 • Ако има зелена светлина, ще се наема ли допълнителен персонал в културните институции, например?
 • Не мисля. По-скоро, капацитетът им ще бъде използван в по-голяма степен. Може би, ако бъдем одобрени, ще бъдат ангажирани допълнително хора за конкретното изпълнение на дейностите. Да не забравяме, че Пловдив разчиташе много и на доброволци.
 • Как приемате поканата към Димитровград, да се включи в инициативата за обща Европейска столица на културата?
 • Като признание и оценка за имиджа на Димитровград, изграждан много години – не само от този, предходния или по-предходния мандат. Това е самочувствие, гордост, но и голяма отговорност. Нека направим и тази разлика. Димитровград е бил предложен от комитета в Пловдив, но поканата идва от управлението на Хлоховец. За нас, за всеки димитровградчанин трябва да бъде удовлетворение, че градът, в който живеем, е получил такава висока оценка на европейско ниво.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук