Японски правила при земетресение

контакти

Земетресения и цунами в крайбрежните райони стават често в Япония. Страната отново бе разтърсена от мощни трусове в първия ден на новата година. Как се подготвят и действат японците в такива ситуации разказа пред БНР Юлияна Антонова-Мурата, която живее в Токио и е автор на три книги за Япония.

Тя обясни, че най-важни са първите секунди при труса. „Имаме 10 – 12 секунди да напуснем дома. Ако не можем, трябва да потърсим временно убежище под масата, а не както мен са учили в училище – под касите на вратите“, категорична е тя.

И разказва за едно странно явление, което се изследва от японските органи за геопространствена информация.

„Най-важното е винаги на работното място, в чантата ви, до леглото в спалнята ви винаги да има бутилка с вода. Японците установяват, че може 10 дни без храна, но не можем без вода. Това е най-важно за оцеляване, не знаем след колко време ще бъдем открити“.

В правилата за спасяване японците препоръчват да се вдигне фланелка, дреха към устата, да се плюе в нея и през това да се диша, вид филтър, защото в много сгради мазилката затруднява дишането, запушва носа и гърлото, а и от паниката се диша трудно.

Юлияна Антонова разказа и за малки свирки, които подарявала на всичките си приятели, чийто сигнал стига до мозъка на кучетата – търсачи.

Три са важните неща при спасяването при земетресение. Първото е превенцията, второ е поведението по време на бедствието и трето, което е немаловажно, поведението след земетресение.

„Веднага след труса на мястото има 1000 души, а ден след това те са 10 000. Отиват да помагат и никой никога няма да се снима и да показва, действа се“, разказа още Антонова. Спасителните действия в Япония показват, че жертвите там са значително по-малко, отколкото в Турция – при земетресение със същата сила.

„В Япония от най-ранна детска възраст започва обучението – поведение и внушение да не се паникьосваме. Моят внук на 2 години знае на японски думи като „влака стрела“ и „земетресение“, и знае какво да направи – първо,  да отиде под масата и да се хване за здраво“, сподели Юлияна Антонова, разговора с която може да чуете тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук