Янислав Георгиев за четвърти път спасява кръста на Богоявление в Димитровград

контакти

Янислав Георгиев за четвърти път на Богоявление спасява кръста от водите на река Марица край Димитровград.

Щастлив съм, че за четвърти път успявам да уловя кръста, не пореден. Почти всяка година скачам. Уважавам традициите, горд съм, че съм българин и че живея в тази страна, сподели Янислав. Той е на 24 години, футболист във ФК „Димитровград 1947“.

Кметът на общината Иво Димов го дари с вино, обредна пита и парична премия, както и останалите участници в ритуала на Йордановден.

Рекорден брой смелчаци тази година – 36, се хвърлиха за кръста в студените води на река Марица, сред които и един чужденец – 24-годишният Франс ван ден Хювел. Младежите изпълниха в ледените води на реката станалото вече традиционно ритуално хоро за здраве. Водосвет на брега на река Марица отслужи архиерейският наместник отец Георги Тодев.

Началото бе в църквата „Свети Димитър“ с празнична Утринна със Златоустова литургия, след която към реката тръгна литийно шествие… Ритуалът бе проследен от стотици жители и гости на Димитровград, застанали на брега на реката, които се топлиха с чай и червено вино, осигурено от организаторите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук