ЯЙЦЕТО – СИМВОЛ, СТАР КАТО СВЕТА

Яйце
Яйце
контакти

В източноправославните и католически традиции твърдата черупка на великденското яйце символизира гробницата, в която е бил поставен Исус Христос, след свалянето му от кръста. Плътната калциева обвивка се свързва със запечатването, а пропукването и възвестява възкресението.

Има още поредица от легенди, свързани с яйцата на светлия християнски празник. Една от тях разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли с яйца. По божията воля те се превръщали в червени, докосвайки се до тялото му. Друга разказва, че една кокошка дошла до разпънатия на кръста и снесла под него яйце, което се обагрило от стичащата се кръв. Трета се свързва с Мария Магдалена, поднесла на римския император Тиберий червено яйце с думите Христос възкресе! Друга пък е свързана с Дева Мария, която се опитала да омилостиви палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Една сълза от очите й паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове…

Символът на яйцето е стар колкото света. Много народи виждали в него възможността за прераждане и жизненото начало. То обозначава четирите елемента – черупката олицетворява земята, ципата – въздуха, белтъка – водата, жълтъка – огъня. Космологичните вярвания го свързват с целостта на творението и Вселената, съчетаващ в себе си тайната на съществуването.

Още много може да се напише за яйцата и начина, по който се възприемат, защо се боядисват предимно в червено за Великден. По-важното е празникът да бъде изпълнен с емоции, здраве берекет и винаги да носим човещината със себе си. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук