ЯВОРОВ ОТНОВО НА ПОЧИТ В СКОБЕЛЕВО

Яворов
контакти

На 27 октомври 2012 г. в село Скобелево ще се проведат традиционните Яворови възпоменателни тържества. Заповядайте в салона на читалището, от 14 часа, кани председателят на НЧ „Искрица – 1901” Янка Христозова.

В Скобелево в новооткритата пощенска станция през периода 1895 – 1897 г. като телеграфист е работил поетът Пейо Яворов. Именно тук той е написал едни от най-хубавите си произведения, откроявайки се творбата му „Арменци“.

Организатори на събитието са Община Димитровград, Община Чирпан и НЧ „Искрица – 1901”.

НЧ „Искрица – 1901” е основано в началото на века, когато група будни и родолюбиви люде под ръководството на Димитър Ралов полагат началото на самодейността  в Скобелево. С времето то се превръща в най-важния притегателен културно-просветен център, както и до днес. Още със създаването си започва да развива активна дейност, която се изразява най-вече в представяне на театрални постановки. Впоследствие се развиват певческа, танцова, кръжочна и лекционна дейност. Библиотеката към читалището се превръща в информационен център.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук