ЯБЪЛКОВЕЦ ЧЕСТВА ВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ В ПЕТЪК

Колю Стоилов - вековен юбилей
контакти

Колю Димитров Стоилов от село Ябълково навърша 100 години на 22 февруари. Тържество по този повод готвят негови съселяни и родственици.

В 12.00 ч. дядо Колю ще приеме официални гости и поздравления по повод впечатляващия вековен юбилей, съобщават от общината. За празника му е подготвена и трапеза в ресторанта.

Дядо Колю има двама сина, трима внука, шестима правнука и една пра-пра внучка.

На бял свят самият той се появява преди 100 години на 22 февруари в семейството на Димитър Стоилов Димитров и Кина Ангелова в Ябълково и е  петото поред дете – Кольо. След него, през 1919 г. се ражда и най-малкият му брат Димо.

Кольо Стоилов расте в многолюдното и работливо селско семейство както всички деца по онова време. Но наред с трудолюбието, в което е възпитавал своите пет деца (на 6-годишна възраст е починала Делка, родена през 1905 година), дядо Димитър им насажда и любовта към българското, към ценностите на народното творчество. Той е събрал над 300 народни песни, които предава в текстове и мелодии на композитора Трендафил Миланов, който живее в София. Самият Трендафил Миланов е родом от град Чирпан, но е ябълковски зет – жена му се казва Йовка и е от рода на Къневилиевите. Трендафил Миланов е баща на световноизвестните сестри – цигуларката Стойка Миланова и пианистката Дора Миланова.

Юбилярът-столетник отглежда на България три деца –Димитър (починал през 1949 година), Илия и Кинчо, от които има  внук и две внучки – Кольо, Господинка и Димитрия, шест правнука – Мими, Данаела, Кремена, Теодора, Илия  и Стилян. В родословното дърво вече е записана и праправнучката Габриела.

През целия си живот работи честно и съзнателно. Като младеж, наред със земеделската работа, той за малко се увлича по музиката – като кларнетист заедно с цигуларя Въльо Костадинов свири по сватби и народни тържества. После става строител и участва в изграждането на десетки къщи в селото.

Преди 20 години получава инсулт, в резултат на което става трудно подвижен, но продължава да се интересува от живота в страната, а до преди 2 години  „Труд” е бил любимият му вестник.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук