Юлиян Семерджиев: С термина „въглеродна неутралност“ се спекулира. Всяко живо същество отделя въглероден диоксид

контакти

Всички в сектора знаем, че трябва да направим стъпки и да заложим в стратегиите си огромни инвестиции за намаляване на въглеродните емисии. Неизбежно е и сме готови да извървим пътя за енергийна трансформация, но не разбирам защо трябва да се спекулира с термините „въглеродна неутралност“ и „нулеви емисии“. Не смятам, че е възможно на Земята да не се отделят никакви въглеродни емисии, а и не мисля, че би било здравословно. Това коментира Юлиян Семерджиев, от Борда на директорите на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград.

Той конкретизира, че всички предприятия, които използват въглища и други фосилни горива, трябва да заплащат „данък“ за всеки употребен в производството тон гориво. Целта е, за да не се налага да го плащат, да извършат инвестиции във въвеждане на иновативни технологии, при които се емитират по-малки количества въглеродни емисии.

Експертът обясни, че дружествата, използващи въглища, трупат огромни загуби поради задължението да плащат тези емисии. В някои случаи делът им в производствените разходи достига до 80%. В последните 7-8 години, например, цената на въпросните въглеродни емисии, които се търгуват на борсов пазар, се е вдигнала от 5 евро за тон до около 90 евро за тон.

Ето защо считаме, че с термина „въглеродна неутралност“ се спекулира. Всяко живо същество отделя въглероден диоксид. Процесът се нарича „дишане“, подчертава Юлиян Семерджиев.

Дърветата имат също нужда от въглероден диоксид. Нима зелените псевдоексперти се борят за унищожаването им? Защо вместо да садим гори, които да използват въглеродния диоксид, затваряме централи? Не е ли редно въпросните централи, вместо да бъдат задължавани да плащат огромни суми за въглеродни квоти, които суми „потъват“ незнайно къде, да бъдат задължавани да садят и поддържат гори?…, пита Семерджиев.

По думите му, грубите сметки показват, че ако малката димитровградска централа вложи средствата за квоти в засаждането на гори, щеше да има хиляди декари с дървета, които усвояват огромни количества въглероден диоксид и произвеждат също огромни количества кислород. От друга страна, няма информация как се разходват значителните суми за въглеродни квоти. Критика се отправя и по отношение на фотоволтаичните паркове. Те създавали проблеми на птиците заради отблясъците от тях, което може да се превърне в причина за намаляване на биоразнообразието.

Това дали го знаят зелените, които няколко пъти затваряха дружеството многократно и обясняваха как единствени източници на енергия трябва да са слънцето, вятърът и водата или те имат други цели?, пита отново Семерджиев. И допълва, че за да се произведат панелите за един фатоволтаичен парк, са необходими множество суровини. Те се добиват от дълбините на замята, от което стават незаличими следи. Тези следи обаче остават на териториите на по-слабо развити страни и никой не говори за тях. Не се говори и какво ще стане с милионите панели, след като излязат от употреба, при положение, че все още не е открит ефективен начин за тяхното рециклиране.

Всичко това е, меко казано, лицемерно…  Не си правим илюзии, че краят на фосилните горива е неизбежен, но още поне 10-20 години можем да ги използваме, за да си подсигурим енергия на достъпна цена, а през това време да бъде открита нова ефективна технология, която да ги замени, смята Юлиян Семерджиев.

Конкретно за ТЕЦ „Марица 3“, вече започнахме активна работа по проект за въвеждане на биогаз, като екологично гориво за производство на енергия. Биогазът ще се произвежда от биомаса, която е остатъчен продукт от селското и горското стопанство. Вместо тези остатъци да гният по полетата и горите, като създават опасност от пожари, те ще бъдат оползотворявани за производство на електроенергия. При използването на това гориво не се отделят вредни емисии. Постепенно смятаме да заместваме въглищата с по-екологични алтернативи, а биомасата е именно такава. По този начин в следващите години напълно ще преустановим използването на въглища. Това не само ще доведе до значително намаление на дела на разходите за въглеродни емисии. Ще доведе до по-екологично производство на енергия, категоричен е директорът от борда на Централата в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук