ЮЛИАН СЕМЕРДЖИЕВ: ПРАВЯТ ПОЛИТИКА НА ГЪРБА НА БОЛНИЦАТА

МБАЛ Света Екатерина
контакти

[quote]УПРАВИТЕЛЯТ МОЖЕ ДА НОСИ СОЛИДАРНА ОТГОВОРНОСТ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА[/quote]

Всеки си прави политически пиар на гърба на болницата. Нещата приличат на престъпен фарс. Ако не беше комично, щеше да е трагично. Съзнателно се въздържах от коментар на вчерашната сесия на общинския съвет, защото думите ми пред политическото говорене щяха да избледнеят. Това заяви общинският съветник Юлиан Семерджиев, председател на комисията по избора на нов управител на МБАЛ „Света Екатерина“. Той внесе извънредна докладна за възлагане управлението на д-р Христиан Стойков, която общинския съвет не прие.

Според него, конкурсът е проведен по правилата, а комисията – сформирана с единодушие от местния парламент. Впоследствие обаче се оказало, че това не е точно така. По думите му е имало външен интерес по време на работата комисията, който той не определи като натиск. Допълни обаче, че при първия прекратен конкурс се е оказвал такъв индиректен натиск, основно чрез медиите, което повлияло в работата и отказ на членове впоследствие. На някои им дойде повече политиката, възкликна Семерджиев.

Коментира изказвания на съветници, че има факти и обстоятелства, които са изтекли в публичното пространство, а не е трябвало това да се случва. Според него обаче това не би трябвало да опорочи конкурса. По-скоро трябва да се посочи кой е дал информация и да му се потърси отговорност.

Юлиан Семерджиев видя противоречие във факта, че от една страна има конфиденциалност на информацията, а от друга – иска се публичност по представените програми на двамата доктори, подали документи – Христиан Стойков и Здравко Наков. В такъв случай не мога да си обясни защо трябваше комисията да се сформира изобщо, продължи той.

Решението за нов управител остава за вземане на следващо заседание, било то редовно или извънредно, каквото бе предложението на общинския съветник Тодор Ташев.

Не виждам какво ще се промени за един месец. Отлагането до следваща сесия  може да се окаже фатално. Някой може да изпрати писмо до болницата за неизплатени задължения всеки момент. Що се отнася до оценките на двамата кандидати – и една стотна разлика да има – това е положението, допълни той. Категорично опроверга мненията, че д-р Стойков е неправомерно допуснат до конкурса, тъй като няма нужната квалификация. Цитира наредба, според която специалността „здравен мениджър“, каквато притежава д-р Стойков, отговаря на поставените изисквания. При създалите се обстоятелства Юлиан Семерджиев, вижда изхода в обявяването на нов конкурс.

Обясни, че ако болницата изпадне в несъстоятелност, това трябва да бъде обявено от управителя в срок от 30 дена, цитирайки Търговския закон. Ако той не направи това в определеното време, следва да носи солидарна отговорност за състоянието. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук