„Южна пролет“ и фестивал на камерния танц в Хасково

контакти

Тридневният Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ започва днес в Хасково. Тридневен ще е и Националният фестивал на камерния танц, чието начало е в петък, 26 април.

В 52-рото издание на „Южна пролет“ участват 30 автори. 21 са дебютантите в жанр „Поезия“, 7 са книгите в „Проза“, в жанровете „Детска литература“ и „Литературна критика и литературна история“ участва по един автор, а тази година във „Филмов сценарий“ и „Драматургия“ няма участници. Най-младият участник в конкурса е Дария Георгиева на 16 години от Плевен.

От създаването на „Южна пролет“ през 1974 г. до сега със званието „Лауреат“ на Националния конкурс за дебютна литература са удостоени 154 автори-дебютанти.

В рамките на Литературни дни „Южна пролет“ Община Хасково присъжда и наградата „Александър Паскалев” за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

Не пропускайте срещите на живо с едни от най-четените български автори: Иван Ланджев, носител на „Пегас“ през 2011 г., Георги Милков с „Истории от ръчния багаж“ и Захари Карабашлиев с неговата „Рана“. Още подробности и програмата, на страницата на Община Хасково – тук.

Тазгодишното издание на фестивала на камерния танц ще е 21-во. Танцовият форум е уникален и единствен в България, поради своята основна специфика – изискването е да бъдат представени нови сюжетни авторски хореографии в камерен състав до 8 танцьори. Фестивалът на камерния танц се провежда от 2003 година, а от две години е и с международно участие.

За три дни на сцената на Младежки център – Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 града.

Още подробности и програмата, на страницата на Община Хасково – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук