Южна пролет и фестивал на камерния танц в Хасково

контакти

Петдесет и първото издание на Литературни дни „Южна пролет“ Хасково 2023 ще се проведе от 26 до 28 април 2023г. Десетки дебютанти и любими български поети,  писатели, критици и драматурзи ще гостуват в Хасково, за да представят най-доброто от творчеството си, съобщават от Общината.

В литературния конкурс за дебютна литература участват 30 автори. В жанр проза журито трябва да избере най-добрият белетрист от общо 12 творби. Поетите-дебютанти, представящи своите първи книги са 13, авторите на детска литература са трима, по едно дебютно произведение има в жанровете литературна критика и драматургия. Няма участници в жанр киносценарий.

Най-малкият дебютант в конкурса е Цветомира Йорданова на 16 години от Стара Загора.

Община Хасково присъжда званието Лауреат на „Южна пролет“, бронзова статуетка „Пегас“ и парична награда от 1000 лв. на победителите в отделните жанрове.

Огънят на „Южна пролет“ ще бъде запален от акад. Владимир Зарев на 26 април от 18,00 часа пред ДКТ „Иван Димов“. В първата официална вечер на литературния празник ще бъде представена антологията, посветена на петдесетгодишната история на „Южна пролет“ – „Спектър на земните звуци“. Автор е Ели Видева, която успя да събере най-доброто от лауреатите на уникалния литературен конкурс за дебютно творчество през половинвековното му съществуване.

Националният фестивал на камерния танц ще се проведе за двадесети пореден път в Хасково. С провеждането на XX юбилейно издание се дава старт и на международния статут на фестивала, съобщават още от Общината.

На сцената на Младежки център – Хасково ще танцува за първи път 9-годишна изпълнителка от Южна Корея. През тази година дните за провеждане на Фестивала съвпадат и с Международния ден на танца – 29 април.

Официалното откриване на Фестивала на камерния танц е на 28 април /петък/ от 15,00 часа в залата на Младежки център – Хасково. Кулминацията на първия фестивален ден е концертът на Фолклорен ансамбъл „Пирин“ Благоевград.

Още информация и програма за „Южна пролет“ – ТУК, за Фестивала на камерния танц – ТУКПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук