ЮЖЕН РОК: „ЛОТОС” – ОТ ИДЕЯТА ДО ПРОФИСАУНДА. ЗА ФЕНОВЕТЕ С ЛЮБОВ

Лотос
контакти

С историята за първата китара на известния музикант Димитър Русев – Мутата, поставихме началото на поредица, наречена „Южен рок”. В нея ще ви запознаваме с творчеството, съдбата, пътя на творци и групи от региона. Стари и нови, пробили, не пробили, но оставили следа в звученето на южния рок. Ще четете интересни истории за интересни хора. От не по-малко интересния автор Щерьо Щерев – музикант, рибар и прекрасен човек. 

Всички сме чували онази приказка за „крушата”, че не падала по-далече от дървото. Има и още една подобна: „Миньор е моят татко, миньор ще съм и аз”. И така нататък.

С брат ми Димитър израснахме сред музиканти, по-насетне и ние станахме такива. Баща ни, Жечо Щерев беше силно свързан с музиката и до сетния си час разпъва акордеона и пя своите песни, живя с тях. Така, че няма случайни неща, нямаше как да не прихванем частица от таланта му. Ето как се получава, всичко идва от дървото. Постепенно пораснахме и повлечени от настъпващия бум в рок и попмузиката от 60-те и 70-те, грабнахме китарите и се пуснахме по вълната на групарството /създаването на групи под формата на ВИС, ВИГ и пр./. И понеже в едно семейство няма как да има двама музиканти с еднакви функции, защото ще си пречат, аз станах басист, а Митко продължи с китарата.

Впоследствие се появи и групата „Лотос”, първоначално като младежки самодеен състав. По-късно /1979 г./с брат ми и общите усилия на други местни таланти, извадихме формацията от коша на тогавашната широкоразпространена самодейност, за да я пласираме на музикалния пазар. Получи се доста успешно. Музиката се превърна в наша професия. Преодолявайки различните кадрови трансформации във времето, от квинтет до квартет, трио и обратно, „ Лотос”  просъществува в продължение на близо 25 години. След разпада на групата в средата на 90-те, всеки от нас тръгна по своя път, но името „Лотос” остана в сърцата ни като символ.

Името на групата като символ бе наследено и от баща ни, бай Жечо, при създаването на последната му вокална формация за шлагерни песни през 2002 г. Всъщност той беше взаимствал „Лотос”-а  заради нас, своите синове, в знак на признателност за таланта и труда ни в музикалното поприще. Осъзнах това по- късно. Баща ни допринесе името „Лотос” да просъществува още няколко години. Акордеонистът Жечо Щерев, като един истински „лотос” остави незабравима музикална следа след себе си и послания, които ние винаги ще помним.

Музиканти участвали във формацията „Лотос” от създаването й като професионална:

Щерю Щерев – бас китара, вокал

Димитър Русев – Мутата – соло китара, вокал

Митко Кирев – клавишни

Красимир Панев – клавишни, вокал

Георги Кузмов – барабани, вокал

Димитър Димитров – Паяка

Пламен Байрактаров – барабани

Боян Арнаудов – барабани

Илия Тенев – клавишни

Солисти:

Нели Катева

Диана Кордова – Русева

Васил Михайлов – Белгиеца

Петър Петров – Мадамата

Маки Парсехян

Емилия Митева – флейта, вокал

Професионални ангажименти: „ Бюро Естрада”, „ Балкантурист”, ДО „Музика”, „Коцертна дирекция”, „ Импресарска дирекция”.

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук