Юбилейна изложба на Петър Панчев в димитровградската галерия

контакти

Юбилейна изложба на Петър Панчев – скулптура, ще бъде открита на 20 юни, четвъртък, 18:00 часа в зала №1 на Художествена галерия (ХГ) „Петко Чурчулиев“ в Димитровград. Повод е 70-годишнината на автора. Изложбата ще продължи до 20 август 2024 г.

Петър Панчев е от поколението творци, смело навлезли в художествения живот на страната в началото на 80-те години, открояващи се с нови за времето си сюжети, опити за разкрепостяване и ново виждане за форма и съдържание.

В настоящата експозиция са представени творби от фонда на Софийска градска художествена галерия (СГХГ), Градска ХГ – Пловдив и ХГ „Петко Чурчулиев“, както и творби, притежавани от негови колеги, приятели и частни колекционери.

Въпреки неголемият брой произведения, изложбата дава ясна представа за цялостното творчество на Петър Панчев, за неговия изключителен талант, направил го известен веднага след завършването на академията, не само на национално равнище но и извън страната, където е реализирал множество успешни изложби.

Роден на 17.06.1954 г. в Първомай. Завършил скулптура в Художествената академия – София през 1982 г. при проф. Илия Илиев. От 1984 г. участва активно в художествения живот в Димитровград и в страната. Член на Съюза на българските художници (СБХ). Работи с камък, бронз и дърво. Има много участия в национални изложби на СБХ, в колективни изложби и симпозиуми в страната и в чужбина –  Португалия, Чехословакия, Швейцария, Германия, Франция. Реализирал 15 самостоятелни изложби в Димитровград, София, Стара Загора, Айзенхютенщат и Фирнхайм – Германия, Тур ла Вил – Франция и др. Творчеството му се включва в най-активната вълна на търсения в българската скулптура и в общия й път към мисловно обновление.

Негови работи притежават СГХГ – София, галериите в Димитровград, Пловдив, Варна, кметствата в Добрич, Бургас, Банкя, Сандански, както и частни лица в България, Холандия, Германия, Швейцария и Франция.

Петър Панчев е удостоен два пъти с почетното звание „Деец на културата“ на Община Димитровград – през 2005 и 2009 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук