ЩЪРКЕЛ-БЕГЛЕЦ ПРАТЕН НА ДОКТОР В СТАРА ЗАГОРА

контакти

[quote]ГРАЖДАНИ И ИНСТИТУЦИИ ЗАЕДНО В СПАСИТЕЛНАТА АКЦИЯ[/quote]

Щъркел удиви гражданите на блоковете зад ресторант „Тракия“ в Димитровград. От рано сутринта птицата крачеше необезпокоявана в рамките на няколко квадратни метра. Хората се снимаха с пернатото, на което това явно не правеше никакво впечатление. По скоро се държеше като домашна птица. Не правеше никакви опити нито да напусне мястото крачейки, нито да отлети нанякъде. Някой беше осигурил малко дребна рибка, от която щъркелът опитваше. От този жест доволна бе и кварталната котка. Тя усети вкусотията и довтаса бързо, за да си хапне.

Хората се радваха на госта, но  в същото време се страхуваха, че може да пострада от кола или песове. На левия му крак се виждаше нараняване. Не можеше да се прецени дали е скорошна или не рана. Притеснения будеше факта, че нямаше никакви индикации, че може да лети. Свързахме се по телефона с главния еколог на общината Пламен Митков, с  регионалният координатор на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в Хасково Николай Терзиев. Говорихме също с Тюркян Салим – старши експерт в Регионална инспекция по околна среда и води, направление „Биоразнообразие и защитени територии“. Други граждани също казаха, че са се обаждали в съответни институции. В крайна сметка, от РИОСВ обещаха да изпратят човек на място.

Преди той да пристигне, Диана Господинова, собственик на близката сладкарница, разказа, че щъркелът вероятно е дошъл от БКС, намиращо се на ул. „Простор“. За това и разказала нейна колежка, чиито мъж работел в предприятието. Проверката там показа, че са имали щъркел през миналата година. Дойде през миналото лято. Летеше си в района и спеше на един от околните блокове. Както ние, така и рибари, го хранихме. Мислехме да го гледаме през зимата. Докторът каза, че студа не го мори, само трябва да е сит. През октомври или ноември обаче, изчезна. Шефът се обаждаше по институции, но не можахме да го открием. Имаше алуминиев пръстен. Този, който виждам на снимката, е различен. Може да е същия, може и да не е. Ако са го хванали в спасителния център в Стара Загора, сигурно да са му сложили друг. Това коментира Петко Стоянов, служител в БКС. В края на лятото на миналата година в медиите излезе информация, че на ул. „Простор“ си имат щъркел за домашен любимец. Коментира се, че той не отлитал по-далеч от околните блокове. Може би е същият, върнал се по познати места.

Малко повече от час след обажданията, на място пристигна Любомир Дайновски, директор на дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ. Първите му впечатления бяха, че птицата няма някакви сериозни наранявания. Допусна, че е лекувана именно в спасителния център, тъй като има видими проблеми по крайника. Явно са пуснали щъркела оттам, но той е свикнал с хората. Ще го хванем и ще го заведем отново в Стара Загора. После ще отпътува към някоя зоологическа градина. Социализирал се е и няма как да оцелее в дива среда, коментира той. Въоръжен с кеп и кашон, Любомир Дайновски майсторски улови щъркела и го отнесе със себе си.

Все пак, той не отхвърли напълно възможността щъркелът да отиде в природата. Препоръча на хората да не го хранят. Така той още повече свиквал с човешката среда. Оттам, спадали му шансовете да отлети на свобода.

Присъстващите бяха изненадани, че щъркелът толкова е свикнал с човешко присъствие. Вероятно е избягал от място, където са го гледали. Часове наред той не мръдна от мястото си. Явно е свикнал да живее на тясно пространство, коментираха граждани.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук