Ще строят плаващ град в Южна Корея

Южна Корея работи съвместно с ООН по създаване на прототип на плаващ град в случай на глобално затопляне и наводнение. Градът ще бъде оборудван с всички необходими технологии за пълно самозадоволяване, ако се случи климатична катастрофа, съобщава technews.bg.

Според Междуправителствената група по изменение на климата, глобалното затопляне е необратимо, което означава, че в близко бъдеще планетата ще се сблъска със суши, пожари, мащабни наводнения и други климатични бедствия. В тази ситуация някои страни започнаха да мислят за начини за оцеляване в бъдеще.

Така например, правителството на Пусан в Южна Корея, членовете на Програмата на ООН за населените места и технологичната компания OCEANIX обединиха усилия, за да създадат първия в света прототип на плаващ град. Географски той ще се намира на територията на Южна Корея.

В плаващия град хората ще избягат от ужасните бедствия, които могат да възникнат поради глобалното затопляне. Такъв град на бъдещето ще е защитен от наводнения, а също така ще може напълно да се самозадоволява с ресурси. Това ще позволи на жителите му да оцелеят при покачване на морското равнище и на теория без комуникация с външния свят.

Градът ще произвежда собствена храна, енергия и прясна вода. Подводни клетки могат да се използват за отглеждане на миди, водорасли или други видове морски дарове. Аквапонични системи ще превръщат рибните отпадъци в тор за растения.

С увеличаване на населението все повече хора се местят в крайбрежните градове. Известно е обаче, че тези региони са по-податливи на наводнения и урагани. Изграждането на градове, които могат да издържат на тези климатични явления, е част от програмата за адаптиране към изменението на климата.

Новият плаващ град ще се състои от няколко шестоъгълни платформи, разположени на повърхността на водата. Предвижда се те да бъдат укрепени с варовиково покритие, два до три пъти по-твърдо от бетона, но все още плаващо. Този материал се създава чрез прилагане на електрически ток към подводни минерали. С течение на времето става все по-силен и може да се възстановява.

Проектът на града все още не е одобрен, а OCEANIX няма окончателно решение за размера на неговите размери. Предварителната стойност на проекта е около 200 милиона долара, а самото строителство ще продължи около три години.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук