ЩЕ СТАВА ЛИ ПОДЕЛЕНИЕТО В „ГАБЕРА“ НОВАТА „НОВА БОЯНА“?

контакти

Ще става ли бившето ракетно поделение в квартал „Габера“ филмово студио? Да изгради такова, на територията на Димитровград, сподели бившият директор на „Ню Бояна“ Дейвид Варод, в началото на септември миналата година. При добро стечение на обстоятелствата, реализацията може да започне в средата на 2016 г. стана ясно тогава.

Филмовото студио може да бъде изградено на мястото на бившето поделение, но още е рано да коментирам подробности, заяви кметът на Димитровград Иво Димов. Той каза още, че филмовият продуцент е харесал територията. Градоначалникът допълни, че се обсъждат и други варианти, но не конкретизира какви.

На предстоящата в четвъртък сесия Общинският съвет ще вземе решение за придобиване на военни имоти с отпаднала необходимост. Министерството на отбраната /МО/ е съставило акт за публична държавна собственост за 46 сгради, с обща площ 20 755 кв. м. То изразява съгласие за безвъзмездно прехвърляне на имотите на община Димитровград.

Общинският съвет е взел решение за придобиването на военните имоти през ноември 2012 г. Сега решението за придобиването на сградите трябва да бъде препотвърдено, като земята под тях е общинска собственост. Решението на ОбС ще бъде изпратено до МО, което ще представи преписката на Министерски съвет, който трябва да вземе решение за предоставяне на сградите безвъзмездно на Община Димитровград.

Ние в момента не можем да предприемем нищо, защото тези сгради не са наша собственост. Инвеститори няма как да реализират потенциални намерения, защото земята е наша, но сградите не са. 80% от тях са в лошо състояние и трябва да се съборят. Останалите 20% са халета, които са годни, обясни градоначалникът.

През март 2013 г. ОбС даде съгласие за откриване на процедура за включване в строителните граници на Димитровград на местност „Габера“, определена от 2007 г. като зона за отдих. Няколко месеца по-късно, близо 300 дка земеделска земя бе утвърдена от Комисията за земеделски земи към Министерството на земеделието и храните, за изграждане на жилищни обекти. Утвърденият терен се включи в границите на града, като Министерството потвърди това.

В началото на 2015 г. Общината стартира процедура за промяна предназначението на земята на бившето поделение в „Габера“, която да придобие статут на обект от първостепенно общинско значение. Така Общината реагира на зачестилите предложения за настаняване на бежанци в сградите на поделението и подчерта намерението си мястото да бъде обособено като градска зона за растеж и развитие.

Кметът тогава намекна, че има съвсем различни идеи от тази за изграждане на бежански лагер. Една такава, както се разбира, е за изграждане на филмово студио. Условно то може да бъде наречено – новата „Нова Бояна“. Ако стане, по мнението на Дейвид Варод, ще бъде на световно ниво и дори по-голямо от „Ню Бояна“, смятано за най-модерното на Балканите.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук