Ще рушкат недовършена сграда в Димитровград

Голяма и масивна недовършена сграда в Димитровград да бъде разрушена, разрешение даде днес Общинският съвет, по предложение на кмета Иво Димов. Става дума за обект, намиращ се на бул. „Димитър Благоев“ 78 в града, бил предназначен за Социален учебно-професионален център (СУПЦ).

Строежът на сградата започва през 90-те години на миналия век. Тя не се използва, не е въведена в експлоатация, на груб строеж е. Конструкцията е смесена сглобяема стоманобетонова. Стените са от тухлена зидария, подът е бетонова настилка, а покривът – плосък от стоманобетонова плоча.

Още преди около три години е определена общинска комисия от специалисти, която да инспектира състоянието на сградата. Тя констатира, че конструкцията е амортизирана и сериозно компрометирана, нуждае се от основен ремонт, но не отговаря на сега действащите норми за земетръс и др. Заключението – постройката е опасна и застрашена от самосрутване, което е предпоставка да започне процедура по разрушаването й.

Отдавана имам идея в тази посока, водени са и доста разговори, но офертите бяха сериозни във финансово отношение. Постъпи приемлива оферта от фирма, специализирана в разрушаване на сгради, за 30 хил. лева без ДДС. Идеята е да съборим постройката, тъй като създава предпоставки за инциденти. Впоследствие ще мислим какво можем да правим с парцела, коментира кметът на Димитровград Иво Димов.

Според решението на Общинския съвет, средствата за разрушаването ще бъдат предвидени в общинския бюджет за следващата 2022 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук